Het Zomerterras

Het Zomerterras biedt de beleving van een groot openluchtterras, een belangrijke ontmoetingsplek in de stad. Het programma laat de interessante voorhoede uit de muziek- en kunstwereld zien: experiment en veelbelovende talenten uit de regio, binnen- en buitenland. Van pop- tot wereldmuziek, van jazz tot klassiek, van (straat)theater tot kunst.

Iedereen jaar in augustus is het Oranjepark in Vlaardingen drie weekenden lang het decor voor het Zomerterras. Waar enerzijds de grootste gemeenschappelijke culturele deler wordt opgezocht en anderzijds de spanningsvelden tussen de denkbare groepen wordt blootgelegd en benut.

Het Zomerterras begon in 2000 als lokaal initiatief van een paar Vlaardingers die graag in de openlucht de inwoners van Vlaardingen wat cultuur op wilden laten snuiven. Inmiddels is het festival gegroeid naar duizenden bezoekers en staat er ieder jaar weer een uitdagend programma vol muziek en kunst uit binnen- en buitenland. In de loop der jaren hebben de vele muziekacts, theateracts en kunstprojecten het Zomerterras het gezicht gegeven dat beoogd werd: een sfeervol, laagdrempelig festival met bekende en vooral ook onbekendere acts op een grote ontmoetingsplek voor jong en oud.

Veel acts die op het Zomerterras te zien waren als nieuw talent, zijn inmiddels gevestigde namen. Bijvoorbeeld: Racoon, Boban Marcovic, The Skatalites, Chico Trujillo, Kraak en Smaak, Typhoon, Alain Clarke, Shirma Rouse, Postmen, The Cool Quest, Giovanca, Lefties Soul Connection, Beans & Fatback, Chef’s Special, Nueva Manteca, Balkan Beatbox, Che Sudaka, Def P en the Beatbusters, Wicked Jazz Sounds, Orchestra do Fuba, Hanggai, Tim Knol, Baskerville, Quique Neira, Zuco 103, Sven Hammond Soul, Panteon Rococo, La Caravan Passe, Ceux Qui Marchent Debout, Eefje de Visser, Sindicato Sonico, en ruim 780 anderen!

Voor en achter de schermen wordt samengewerkt met culturele- en maatschappelijke instellingen uit Vlaardingen en daarbuiten. Het Zomerterras wordt mede mogelijk maakt door vele partners zoals gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, Stichting de Groot Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, DFDS, Rabobank en vele andere bedrijven, leveranciers en adverteerders.