Zomerterras

16 aug t/m 1 sep 2019

Snel naar (archief 2019)

The Ghost, The King and I

zo 18 aug 12:15
Kleine podium
The Ghost, The King and I

Zondag 18 augustus trapt het trio ‘The Ghost, The King and I’ af in de serie Zomerterras Klassiek met een programma dat zijn oorsprong vindt in de muziek van pianist Thelonious Monk, doorspekt met de Pagodes van Debussy of het Wohl Temperiert van Bach, om vervolgens toch weer uit een heel ander vaatje besluiten te tappen en de swing van Gershwin of Irving Berlin ons om de oren vliegt..

Monk wordt gezien als een van de grootste en bekendste Amerikaanse jazzmuzikanten van zijn tijd. Maar generaties later hebben ook Europese jazzmusici een geheel eigen stempel op het genre weten te drukken. Sommige hiervan, waaronder een aantal Nederlandse, doen zelfs absoluut niet onder voor hun collega’s aan de andere kant van de oceaan.

Monk was in zijn jaren een unieke muzikant met een enorme, veelzijdige en persoonlijke aanpak in zijn spel. Zo bijzonder zelfs, dat het jarenlang onmogelijk leek om enkel maar in de buurt van zijn magie te komen, zonder dat het domweg puur op imiteren ging lijken.

Jazztrio The Ghost, The King and I laat inmiddels al jaren horen een eigen plek veroverd te hebben in de top van het internationale jazz-bestel. De drie muzikanten beheersen een immens vocabulaire en hebben zich de fijne kneepjes van het vak eigen gemaakt aan de hand van de voorbeelden van grootmeester Monk. Vandaag de dag wordt veel muziek veel te gemakkelijk bestempeld als jazz, maar kan het in de verste verten niet tippen aan de genialiteit van dit genre. In het geval van The Ghost The King and I is dat wel even anders. Hoe dan ook; ze blijven trouw aan de rode draad in hun muziek: Jazz met een grote J.

Oprichter en pianist Rob van Bavel die een groot deel van de composities en arrangementen voor zijn rekening nam, heeft inmiddels een enorme staat van dienst. Hij is een gevierd pianist op de Nederlandse- en buitenlandse podia. Als hoofdvakdocent piano is hij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam.

We maken ons op voor een spectaculaire ochtend, waarop we onder het genot van een ‘Monk- muffin’ getrakteerd zullen worden op de parels uit de klassieke- en de jazzmuziek en hopelijk om het af te maken ook op een heerlijk zonnetje!

Piano: Rob van Bavel
Gitaar: Vincent Koning
Contrabas: Frans van Geest

Meer over deze act
Kom je ook?
Kom je ook naar The Ghost, The King and I? Laat even weten!

 

1e weekend, Zondag 18 augustus Alle acts